Wednesday 2 July 2008

Siemens... Τέλος


Κατέβασε τον διακόπτη!
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ, ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λίγες μόλις ώρες μετά τον ορυμαγδό από τις αποκαλύψεις της «Ε» για τον γαλάζιο υπουργό που συνταξίδεψε ή δεν συνταξίδεψε με την παρέα Χριστοφοράκου της Ζίμενς και την αγωνιώδη επιχείρηση συγκάλυψης του ονόματός του, κι ενώ εκκρεμούν καίρια αιτήματα του εισαγγελέα για άνοιγμα κομβικών λογαριασμών (και όχι μόνο), ο κ. Αθανασίου έσπευσε να ρίξει στον ανακριτή το μπαλάκι για την περαιτέρω διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης.


Χθες το μεσημέρι και αφού είχε προηγηθεί η άρνηση, για άλλη μια φορά, του προσώπου - κλειδί, Μιχ. Χριστοφοράκου, να προσέλθει προς παροχή διευκρινίσεων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παν. Πούλιος, ανακοίνωσε το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης με την in rem, κατά παντός υπευθύνου δηλαδή, άσκηση ποινικών διώξεων για τέσσερα κακουργήματα.

Τα εγκλήματα τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και αναζητούν πρόσωπα που εμπλέκονται με τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, από τα οποία φέρεται να έφυγε πακτωλός χρημάτων για λαδώματα, σχετικά με την υλοποίηση της σύμβασης «8002» για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ (1998-2002) όσο και για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, C41 είναι:

* «Παθητική και ενεργητική δωροδοκία, κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ'εξακολούθηση στρεφόμενη κατά του Δημοσίου (C4I) και κατά νομικού προσώπου που εξομοιούται με το Δημόσιο (ΟΤΕ),από τα οποία το όφελος που επιδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στα πιο πάνω νομικά πρόσωπα (ΟΤΕ και Δημόσιο), υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ (σ.σ. με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου)».

* «Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια» (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

* «Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων».

* «Αμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων».

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει -όπως επισημάνθηκε και από πλευράς εισαγγελίας- ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προέκυψαν ενδείξεις ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων με την έννοια του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς τότε η δικογραφία θα είχε αποσταλεί στη Βουλή.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα στοιχεία με βάση τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις αφορούν είτε στελέχη του ΟΤΕ και της Ζίμενς είτε υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς και «παρένθετους» της διακίνησης των χρημάτων, όπως χρηματιστές.

Εκείνο που τόνιζαν νομικοί κύκλοι είναι η μη άσκηση ποινικής δίωξης και για αδικήματα, όπως απάτη και απιστία, κάτι που κατά την εκτίμησή τους σημαίνει ότι ο εισαγγελέας δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν ζημιογόνα η επίμαχη σύμβαση «8002» ή άλλη.

Το γεγονός είναι ότι η μεγάλη καυτή δικογραφία (σ.σ. συνολικά τριάντα ντοσιέ με έγγραφα στοιχεία και μαρτυρίες) έφυγε πλέον από τα χέρια του κ. Αθανασίου, χωρίς να έχουν απαντηθεί τα σημαντικότερα ερωτήματα και κυρίως σε ποια χέρια κατέληξαν τα εμβάσματα των εκατομμυρίων που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και οι βαλίτσες, επί διακυβέρνησης Ν.Δ., οι οποίες ταξίδεψαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών για να καταλήξουν, πριν τους τελικούς αποδέκτες, εκεί από όπου ξεκίνησαν, δηλαδή στον playmaker του μαύρου χρήματος της Ζίμενς, Μιχ. Χριστοφοράκο.

«Αν τώρα στο στάδιο της ανάκρισης προκύψουν στοιχεία που "δείχνουν" πολιτικά πρόσωπα,τότε η υπόθεση βεβαίως και θα πάει στη Βουλή», υπογραμμίστηκε από πλευράς αρμόδιων εισαγγελέων.

Πρόθεση, μάλιστα, όπως έλεγαν ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι, είναι να ξεκινήσει η ανάκριση αμέσως και να «τρέξει» καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οπως, όμως, έχει δείξει η δικαστηριακή πρακτική, μέχρι να φτάσει ο ειδικός ανακριτής που θα οριστεί στο σημείο, να συντάξει κατηγορητήρια και να καλέσει σε απολογία τα πρόσωπα στα οποία τελικά θα απαγγελθούν οι κατηγορίες, θα μεσολαβήσουν πολλοί μήνες. Κι αυτό, γιατί ο ανακριτής θα πρέπει πρώτα να μελετήσει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και να καλέσει εκ νέου τους μάρτυρες. Για να έχει δε πλήρη εικόνα της υπόθεσης, θα πρέπει να περιμένει και τις απαντήσεις από τις τράπεζες στις οποίες έχουν υποβληθεί τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής κι έχουν σχέση με τις διαδρομές χρημάτων που έφευγαν από τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, καθώς και με τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από κωδικές ονομασίες όπως «Μάτι», «Ρόζος», και «Rocos», και στα οποία έχουν καταλήξει εμβάσματα εκατομμυρίων.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης να συγκληθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (στις 16 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου) η ολομέλεια των Εφετών προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με μεγάλης εμβέλειας σκάνδαλα, όπως αυτό των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε στη χώρα μας αυτεπάγγελτα -με αφορμή δημοσιεύματα- στις 20 Νοεμβρίου του 2006, αλλά το μεγάλο «μπαμ» έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η υπόθεση που είχε μπει στο συρτάρι ανασύρθηκε, και Ελληνες εισαγγελείς ταξίδεψαν σε Γερμανία και Ελβετία για να συλλέξουν σημαντικά στοιχεία από τις εκεί έρευνες. Στοιχεία, όπως καταθέσεις στελεχών της μητρικής Ζίμενς, στα οποία αποδόθηκαν κατηγορίες και που προέβησαν σε αποκαλύψεις και για τις δωροδοκίες, οι οποίες έγιναν στη χώρα μας και αφορούν και «χορηγίες» της εταιρείας σε πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Από τότε, κατά τη διάρκεια της έρευνας κλήθηκαν ως ύποπτοι 37 πρόσωπα, που μέχρι την προσωποποίηση των κατηγοριών παραμένουν «οιονεί» κατηγορούμενοι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σχετικά με τις καταγγελθείσες περιπτώσεις που αφορούν τις συμβάσεις του ΟΣΕ, στο σύστημα επικοινωνιών στρατού «ΕΡΜΗΣ» και στο αντιαεροπορικό σύστημα «Patriot» αναμένεται να γίνουν ξεχωριστές δικογραφίες και ισάριθμες νέες προκαταρκτικές εξετάσεις. *

No comments: