Monday 14 July 2008

Μετασροφές φιλόζωων δημοσιογράφων - Λίνα Γιάνναρου




Από το Blog της Yiannas

Αναζητώντας παλαιότερα κείμενα γιά το θέμα "παράνομες εξαγωγές αδέσποτων, βρήκα διάφορα, όπως αυτό το συγκεκριμένο της δημοσιογράφου Λίνας Γιάνναρου. Δεν θα σας κουράσω με την ιστορία την οποία γνωρίζω αρκετά καλά. Μπορείτε να διαβάσετε πως ξεκίνησε.

Απλά επειδή με εντυπωσίασε η μεταστροφή της κ. Γιάνναρου, θα παραθέσω τα δύο κείμενα, το λίγο παλιότερο γιά την Νορβηγίδα και ένα σύγχρονο της ίδιας δημοσιογράφου, η οποία ενώ αρχικά έγραφε κατά των εξαγωγών αδέσποτων, τώρα πλέον γράφει μόνο υπέρ...

Ένας άνθρωπος, δύο κείμενα, δύο θέσεις...

Φαίνεται πως η κ. Γιάνναρου, προσεγγίζοντας τους φιλόζωους εξαγωγείς, μπόρεσε και είδε όλο αυτό το υλικό με τους δεκάδες χιλιάδες φακέλους αδέσποτων που εξήχθησαν, έλεγξε τις φωτογραφίες και τις διευθύνσεις όσων έχουν υιοθετήσει Ελληνικά αδέσποτα ανά τον Κόσμο και επείσθη τελικά... Ενώ οι Έλληνες κτηνίατροι που δεν μπόρεσαν να βρουν τους Γερμανούς ιδιοκτήτες και τα σκυλιά από την Ελλάδα, δεν έψαξαν αρκετά και εσφαλμένα δεν επείσθησαν...

Ξεχνά μόνο όταν βάλει κατά του Νόμου σχετικά με το πόσα ζώα δικαιούται κάποιος να έχει, ότι αυτά τα νέα είναι παλιά και κανένας νέος Νόμος δεν υπάρχει... Το μόνο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές και πως θα μπορέσουν να συνεχισθούν ανεξέλεγκτα και ανεμπόδιστα... Είναι σαν αυτό που λένε, "το πάμε παραλία"... ή "χτυπάμε το γαϊδούρι, να πονέσει το ...σαμάρι"!!!

Όσον αφορά πάλι τον αριθμό των ζώων, προσωπικά πάντα φρόντιζα αρκετά , μα ποτέ δεν αισθάνθηκα παράνομη, ούτε απειλήθηκα ποτέ από καμμία Αρχή, πως θα έρθουν να μου τα πάρουνε...

Απειλήθηκα γι' αυτό, μόνο από κάτι φιλόζωες κυρίες εξαγωγείς!!!

Η φιλόζωη κυρία Γιάνναρου επείσθη λοιπόν τελικά γιά τις αγνές προθέσεις των φιλόζωων εξαγωγέων και την καλοτυχία των εξαγόμενων ζώων... Εγώ πάλι δεν "επείσθην" καθόλου... Μα καθόλου!!!

Α! Να μην ξεχάσω! Το δεύτερο κείμενο το βρήκα στο blog του POFYZO. Μετά απ' αυτό όμως, ακολουθεί ένα άλλο που έχει παρουσιάσει η Zouglapress και υπογράφεται από την Αthina xkx. Στο POFYZO όμως υπογράφεται από κάποια Ασημίνα Κουλουκούρη. Το ξέρει άραγε το POFYZO και η συγγραφέας Athina, πως έγινε λογοκλοπή και άλλη κυρία υπογράφει το κείμενο της?

Από το blog Θάλασσα στην καρδιά
Παράνομες εξαγωγές αδέσποτων ζώων Tης Λινας Γιανναρου

Mία ακόμη περίπτωση παράνομης μεταφοράς αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες. Aνδρες του Λιμενικού Σώματος Πειραιά, προχώρησαν στη σύλληψη μιας Nορβηγίδας, η οποία είχε μεταφέρει από τη Xίο με το πλοίο της γραμμής επτά αδέσποτα σκυλιά, τα οποία στη συνέχεια σκόπευε να «στείλει» αεροπορικώς στη Δανία.

Tο γεγονός κατήγγειλε στο Λιμενικό μία επιβάτις του πλοίου «Mυτιλήνη», η οποία αναγνώρισε ένα σκυλί που συνήθιζε να ταΐζει ανάμεσα στα επτά σκυλιά που ήταν «στοιβαγμένα» σε τρία κλουβιά.

Tαυτόχρονα, ενημέρωσε και την πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Zωοφιλικών Σωματείων Eλλάδος κ. Iωάννα Γκαραγκούνη, η οποία έσπευσε στον Πειραιά, όπου κατέθεσε μήνυση για παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς. Eν τω μεταξύ, στο λιμάνι είχε ήδη φθάσει ένα «pet taxi» (ταξί για ζώα), που είχε ειδοποιηθεί από την αλλοδαπή συνοδό των ζώων, ο οδηγός του οποίου δήλωσε ότι συχνά παραλαμβάνει ζώα από τη Xίο.

H Eισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατάσχεση των ζώων και την παραπομπή της συνοδού τους με τη διαδικασία του αυτόφωρου για παράβαση του νόμου για το εμπόριο ζώων συντροφιάς, καθώς τα σκυλιά δεν διέθεταν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Mετά την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Aθηναίων, τα επτά σκυλιά μεταφέρθηκαν σε ξενώνα μικρών ζώων στο Mαρκόπουλο.Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο, τα αδέσποτα «ανήκουν» στους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν για τη σήμανση και εν γένει για την προστασία τους.

«Φαίνεται όμως ότι είμαστε στην κυριολεξία "μπάτε σκύλοι αλέστε"», λέει στην «K» η κ. Γκαραγκούνη. «Σχεδόν καθημερινά σταματάμε φορτία ζώων για το εξωτερικό. Mόλις πριν από λίγο καιρό, σταματήσαμε φορτίο 58 σκυλιών που είχαν φθάσει στον Πειραιά από τα Xανιά και είχαν προορισμό τη Γερμανία».

H ίδια εκτιμά ότι κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα περί τα 8.000-9.000 αδέσποτα με άγνωστους προορισμούς (πολλοί υποψιάζονται ότι «τροφοδοτούνται» εργαστήρια με πειραματόζωα). «Aυτά τα σκυλιά ταξιδεύουν μαζικά με cargo από το αεροδρόμιο "Eλευθέριος Bενιζέλος" και κανείς δεν ελέγχει εάν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά. Oταν όμως ένα ζώο δεν συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του, αποτελεί σύμφωνα με το νόμο εμπόρευμα και θα πρέπει να ελέγχεται».

Aπό το blog POFYZO

Αντιδράσεις για νέους περιορισμούς σε ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Της Λίνας Γιάνναρου.

Προσοχή, μη γεννήσει η γάτα σας! Σε περίπτωση που αυτό συμβεί και ο μη γένοιτο, αποκτήσει πάνω από ένα γατάκι, αυτομάτως βγαίνετε στην παρανομία! Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από έγγραφο που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, έχοντας ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από φιλόζωους και πυροδοτήσει μπαράζ καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το εν λόγω έγγραφο, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Κων/νο Κιλτίδη, απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες των αεροδρομίων, των λιμένων και των χερσαίων εξόδων της χώρας, ώστε να ενημερωθούν για την κείμενη νομοθεσία και να είναι σε επιφυλακή για τυχόν παράνομες αποστολές αδεσπότων ζώων στο εξωτερικό.

Δίνοντας ωστόσο τη δική του ερμηνεία στον νόμο 3170/2003, ο οποίος δίνει το δικαίωμα διατήρησης έως και δύο ζώων σε διαμερίσματα (με προφανή στόχο να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων από μη φιλικούς προς τα ζώα κανονισμούς πολυκατοικιών), το υπουργείο αναφέρει ότι «κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατηρεί μέχρι δύο οικόσιτα ζώα συντροφιάς (σκύλους ή γάτες)». Αυτομάτως, δηλαδή, θέτει εκτός νόμου όσους διατηρούν άνω των δύο σκύλων ή γατιών σε μονοκατοικίες, κήπους ή κτήματα. Επιπλέον, θέτει περιορισμούς και στις μετακινήσεις των ζώων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, δεν αρκεί τα ζώα να διαθέτουν διαβατήρια για να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά «εάν Έλληνας ταξιδεύει προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα επιστρέψει με τα ζώα του».

Σε κάθε περίπτωση, κάποιος μπορεί να ταξιδέψει μόνο με τα δικά του (το πολύ δύο) ζώα και το ταξίδι αυτό «δεν μπορεί να έχει στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας των ζώων, είτε για δωρεά είτε για πώληση». Για να επιτραπεί η συνοδεία ζώων που ανήκουν σε άλλο ιδιοκτήτη χρειάζεται γραπτή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη. «Τέτοιοι περιορισμοί δεν ισχύουν ούτε για τη μετακίνηση των. παιδιών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία τάσσεται υπέρ των αποστολών αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρεθούν οικογένειες να τα υιοθετήσουν στη χώρα μας.

Ήδη, πάντως, στον Συνήγορο του Πολίτη έχουν φθάσει οι πρώτες καταγγελίες φιλόζωων, οι οποίοι όπως λένε υφίστανται κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους

No comments: