Wednesday 30 July 2008

Alzheimer - Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο


Πηγή: Scotsman


Το νέο ελπιδοφόρο αυτό φάρμακο ονομάζεται Rember.

Οι κλινικές δοκιμές γίνονται εδώ και 19 μήνες σε 321 ασθενείς του Alzheimer's.

Το φάρμακο επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου κατά 81%.

Η νόσος είναι ύπουλη και πολλές φορές καλπάζουσα.

Το φάρμακο θα βρίσκεται στην αγορά σε 4 χρόνια και στις αρχές θα δοθεί σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες για το Rember είναι μεγάλες και οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται για τη νόσο και ως εκ τούτου να χορηγείται προληπτικά, πριν αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται με την ασθένεια.

Η σύγχυση που προκαλεί η ασθένεια αποτελείται από μια πρωτεΐνη αποκαλούμενη TAU και αυξάνεται μέσα στα κύτταρα νεύρων.

Καταστρέφουν αρχικά τα κύτταρα νεύρων που συνδέονται με τη μνήμη κι έπειτα τους νευρώνες σε άλλα μέρη του εγκεφάλου καθώς η ασθένεια προχωρεί.

Ο καθηγητής Claude Wischik, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Aberdeen συνεργάστηκε με την επιχείρηση TauRx Therapeutics που είναι στη Σιγκαπούρη και το Rember είναι το πρώτο φάρμακο που ενεργεί κατά της πρωτεϊνης TAU, που προκαλεί την απώλεια και την άνοια μνήμης.

Στις 24 εβδομάδες, οι εμπειρογνώμονες βρήκαν ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων σε σχέση με τους ανθρώπους με μέτριο Alzheimer.

Εντούτοις, μετά από 50 εβδομάδες, οι ασθενείς με ήπιο και μέτριο Alzheimer' που έπαιρναν Rember είχαν μείωση 81% της διανοητικής πτώσης έναντι εκείνων που έπαιρναν το ψευδοφάρμακο.

Οι ασθενείς που έπαιρναν το Rember δεν είχαν σημαντική πτώση στη διανοητική λειτουργία για τους 19 μήνες που η δοκιμή έχει βρεθεί σε εξέλιξη, αλλά εκείνοι στην ομάδα ψευδοφαρμάκου έγιναν βαθμιαία χειρότερα.

Οι ανιχνεύσεις εγκεφάλου παρουσίασαν ότι το φάρμακο είχε τη μεγαλύτερη επίδρασή του σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, όπου η πυκνότητα της σύγχυσης TAU είναι η μέγιστη.

Ο θάνατος των κυττάρων εγκεφάλου λόγω της σύγχυσης μπορεί να αρχίσει μετά την ηλικία 50 και η πρόωρη επεξεργασία θα μπορούσε να σημάνει ότι μπορούν να πιαστούν προτού να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

Ο καθ. Wischik είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν "unprecedented" στην επεξεργασία του Alzheimer's.

Πρόσθεσε: "Έχουμε καταδείξει για πρώτη φορά ότι μπορεί να είναι δυνατό να σταματήσει η πρόοδος της ασθένειας. Αυτό είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη στην επεξεργασία της σύγχυσης από το 1907 που ο Alois Alzheimer ανακάλυψε τη νόσο."

Ο καθηγητής Stephen Logan, του πανεπιστημίου Aberdeen, είπε ότι τα αποτελέσματα είναι "exciting".

Ανάφερε δε ότι το φάρμακο θα ήταν αρχικά πιό χρήσιμο στους ασθενείς στα πρώτα στάδια του Alzheimer's.

Πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο προσπαθεί να φτιάξει μια δοκιμή για να αποκαλύψει τη σύγχυση στον εγκέφαλο πολύ πριν από την έναρξη συμπτωμάτων.

Καμία τέτοια δοκιμή δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο.

Ο καθηγητής είπε επίσης ότι "Μπορεί να είναι ότι χρησιμοποιειθεί μια ανίχνευση, όπως μια ανίχνευση PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων], για να προσδιορίσει τη σύγχυση TAU και επεξεργασία έναρξης προτού να ξέρει ακόμη και κάποιος έχουν Alzheimer's."

Μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους με μια οικογενειακή ιστορία της άνοιας και στις επόμενες δεκαετίες μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος ενός πρόγραμμα διαλογής τουAlzheimer's που θα στοχεύει σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο καθ. Wischik και η ομάδα του εδώ και 24 έτη ερευνώντας τη δομή της σύγχυσης στην ανάπτυξη του Alzheimer's.

Περίπου 700.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από άνοια, και περισσότεροι από τους μισούς έχουν Alzheimer's.

No comments: