Saturday 26 July 2008

Απόφαση Σταθμός για τις υιοθεσίες


Το 1984, στο Michigan, ένας Ορθόδοξος επίσκοπος υιοθέτησε ένα παιδί.


Όταν ο επίσκοπος πέθανε, η υπόθεση της υιοθεσίας που είχε κάνει στο Michigan, έφτασε στον Άρειο Πάγο από άλλους συγγενείς του επισκόπου, για... κληρονομικούς λόγους.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατέληξε ότι η απόφαση υιοθεσίας του δικαστηρίου της Πολιτείας του Michigan των ΗΠΑ, του 1984, δεν έχει ισχύ στην Ελλάδα, καθώς αντίκειται στη δημόσια τάξη.

Αιτιολόγησαν δε την απόφαση, πως "η υιοθεσία από επίσκοπο που έχει δεχτεί τη μοναχική κουρά, την οποία η αλλοδαπή αυτή απόφαση επέτρεψε, ήταν αντίθετη σε πρωταρχικής και θεμελιώδους σημασίας θρησκευτικές και ηθικές αρχές και αντιλήψεις που διέπουν στην παρούσα χρονική περίοδο τη ζωή και τον βιοτικό ρυθμό της Ελλάδος".

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν επιτρέπεται στους μοναχούς να υιοθετούν παιδί, διότι αυτό "επάγεται την αποδοχή κοσμικών φροντίδων, η οποία ρητά απαγορεύεται".

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 3), τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ιερούς κανόνες και παραδόσεις της Οικουμενικής Συνόδου, καθώς και τους Αποστολικούς Κανόνες.

4 comments:

Anonymous said...

Είναι γνωστό το κίνητρο των συγγενών που μπήκαν σε τόσο κόπο για να ακυρώσουν την απόφαση υιοθεσίας των ΗΠΑ, εδώ στην Ελλάδα;

info press said...

@@@ tasos

Προφανώς οικονομικά τα κίνητρα, διότι όσο ζούσε ο Επίσκοπος οι δειλοί και ύπουλοι συγγενείς, δεν τόλμησαν να προσβάλλουν τη πράξη υιοθεσίας στο Michigan.
Ο Έλληνας είναι πολύ εύκολος στα ύπουλα και τα μουλωχτά.

e-Lawyer said...

Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτκής ζωής που προβλέπεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

info press said...

@@@ e-lawyer

Αναρωτιώμαστε για τα κίνητρα των συγγενών του επισκόπου, που ξεκίνησαν τη διαδικασία κατά του παιδιού, όμως αδιαφορούμε πλήρως για τα δικαιώματα των μοναχών ή των επισκόπων οποιασδήποτε εκκλησίας, που αφορούν στην υιοθεσία.

Ενδιαφερόμαστε μόνο για τα δικαιώματα των υιοθετημένων παιδιών διότι υποτείθεται ότι μία υιοθεσία γίνεται για το συμφέρον του παιδιού και όχι για να ευχαριστηθούν οι όποιοι επίδοξοι γονείς.

Με τα χάλια των παρανόμων υιοθεσιών στην Ελλάδα ή με τις υιοθεσίες που έγιναν με τον ν. 610/70 δεν ταράζεστε;