Sunday 20 July 2008

Καραμανλής και Παπανδρέου


Διαλέξαμε κάποια σημεία από τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα (τα χρέη, τα ελλείμματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η διαφθορά) είναι «επιτεύγματα» ενός καθεστωτικού παρελθόντος.

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, ερευνώνται και αντιμετωπίζονται σήμερα (παραδικαστικό, Χρηματιστήριο, Δ.Ε.ΚΑ., Κτηματολόγιο, Εξοπλιστικά, ΤΟΡ - Μ1 «Ζίμενς») γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στο χθες. Γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στις εστίες ενός συστήματος εξουσίας που δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν αντιδρούσε.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την κάλυψη ενός συστήματος που λοιδορούσε, που λάσπωνε, που υποτιμούσε, όποιον τολμούσε να πει για όλα αυτά.

Γεννήθηκαν μέσα από νοοτροπίες που έκαναν τη διαπλοκή καθεστώς, έκαναν τη διαφθορά καθημερινή πρακτική, έκαναν την αθέμιτη συναλλαγή κοινωνικά αποδεκτή.

Για πολλά χρόνια, η «μίζα» ήταν κυβερνητική οδηγία, η παρανομία γινόταν ανεκτή, οι υπαίτιοι προστατεύονταν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Η κατάσταση εκείνη άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει.
Οι υπαίτιοι δεν καλύπτονται.
Οι υπόλογοι, όποιοι κι αν είναι, λογοδοτούν -και θα λογοδοτούν- αυστηρά.
Τολμούμε να συγκρουόμαστε! Τολμούμε να αποκαλύπτουμε! Τολμούμε να ερευνούμε!
Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας.
Αυτή είναι η διαφορά μας.
Οι θεσμοί λειτουργούν αποτελεσματικά και η Δικαιοσύνη, απόλυτα ανεξάρτητη, έχει σήμερα το λόγο που της ανήκει.
Την εμπιστευόμαστε, σε κάθε περίπτωση.


Πάνω στην απόγνωση και τον πόνο του κόσμου, πάνω στα καμένα, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε χθες να μαυρίσει ακόμη περισσότερο τις ψυχές του κόσμου.

Ο κ. Καραμανλής πήγε στην Ολυμπία με μηδενικό απολογισμό και άδεια χέρια.
Το ίδιο, κάνει ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γι' αυτό, αποφάσισε να φέρει την πόλωση και τον ρεβανσισμό και να γίνει ο ίδιος εμπρηστής της πολιτικής ομαλότητας, σε μια περίοδο που χρειάζεται να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα.

Αντί να βρίζει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Καραμανλής, θα έπρεπε να μιλήσει για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, για την ακρίβεια, τις διαπραγματεύσεις που δεν κάνει στις Βρυξέλλες για τους αγρότες, για το πρόστιμο του 10% που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα που έγινε αυτό, να μιλήσει για τα δημόσια νοσοκομεία, για τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τα προβλήματα διαφάνειας.

Αλλά αυτό, δεν μπορεί να το κάνει, καθώς η κυβέρνησή του ασχολείται αποκλειστικά με την αγοραπωλησία του δημόσιου πλούτου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ριζικά αντίθετες απόψεις από εκείνες της Νέας Δημοκρατίας για τη διαφθορά. Σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης υπάρχουν η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και η παραπληροφόρηση.

Γι αυτό, στην Ολυμπία ο κ. Καραμανλής δεν είπε λέξη για την ταμπακιέρα, για τη διαφάνεια, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τη Siemens, τον Γερμανό, τις νέες αποκαλύψεις για τον ΟΣΕ, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τη καρατόμηση του κ. Ζορμπά και την υποβάθμιση της ανεξάρτητης Αρχής για να την ελέγχει, καθώς και την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης, η νέα εκτροπή και πράξη υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών.

Ολα αυτά, αποδεικνύουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει τους ενόχους, αλλά δυστυχώς παρασύρει μαζί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς ο πρωθυπουργός είναι ανήμπορος να αντισταθεί στα συμφέροντα που λυμαίνονται ως τρωκτικά το δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει τις ύβρεις και τη λασπολογία, γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και είναι δικό μας χρέος, να ανατρέψουμε την κατηφορική πορεία στην οποία έχει βάλει τη χώρα.

Απαιτήσεις μας είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διαφάνεια, η δημόσια παιδεία, η αποκέντρωση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και αναδιανομή του πλούτου.

Υπάρχουν, κόκκινες γραμμές που μας χωρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Το σχέδιό μας, είναι να βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του πολίτη, ο οποίος περιμένει να μας συναντήσει και όχι στην εσωστρέφεια με την οποία πρέπει να τελειώνουμε.

No comments: