Tuesday 22 July 2008

Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή...


Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στην ετήσια αναφορά της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα περί διογκωμένου κράτους στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύονται μύθος, αφού και οι δαπάνες και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος υστερούν κατά πολύ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Επίσης, ο δείκτης διαφθοράς της International Transparency από 4,3 το 2005 ανέβηκε στο 4,6 το 2007.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργά βήματα και σε κάποιους τομείς, όπως στο περιβάλλον, αντί προόδου σημειώνεται οπισθοχώρηση.

Στη δημόσια διοίκηση δεν διαφαίνονται αλλαγές σε ζητήματα βάθους όπως η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού (αξιοκρατία, επιμόρφωση, συστήματα αμοιβών), η διαδικασία αξιολόγησης των κανονιστικών ρυθμίσεων, η διαφθορά και η αποτελεσματική οργανωτική της διοίκησης.

Τα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με την Ε.Ε. των «27» παρουσιάζουν αύξηση διαχρονικά, παρατηρείται δηλαδή μια δυσμενής εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, που αυξάνει το κόστος ζωής και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα.

Ο λόγος του ορίου φτώχειας εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό του 21%.

Η παραγωγικότητα της εργασίας ανά εργαζόμενο αυξάνεται διαχρονικά και από το 2002 και μετά έχει πλέον ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. των «27», ενώ οι αμοιβές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

2 comments:

Anonymous said...

Ο Πολυζωγόπουλος τώρα αντιλήφθηκε τη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων;

info press said...

@@@ anon

Η Ελλάδα των εργατοπατέρων δεν πρόκειται να ανακάμψει αν δεν νομοθετηθεί η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.