Sunday 27 July 2008

Έλληνες = Οι μεγάλοι απατεώνες της Ευρώπης


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Αυτό αποκαλύπτεται από πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε η γνωστή εταιρεία ερευνών αγοράς GFK.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν οι διάφορες μορφές απάτης αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους, ποια ευρωπαϊκή χώρα θεωρούν ότι εξαπατά περισσότερο και κατά πόσον η απάτη είναι αποδεκτή.

*Οσον αφορά την επιχειρηματική απάτη, άνω των 50% των ερωτωμένων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

*Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με 2 στους 3 συμπολίτες μας να πιστεύουν ότι το φαινόμενο παρουσιάζει αύξηση την τελευταία δεκαετία.

*Ακολουθεί η Ιταλία. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ολλανδία, όπου μόνο το 40% υποστηρίζει ότι έχει υπάρξει αύξηση.

*Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και για τη φοροδιαφυγή, όπου πάλι στην Ελλάδα και στην Ιταλία εμφανίζονται τα μεγαλύτερα «σκορ» (2 στους 3) που πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί στις χώρες τους την τελευταία δεκατία.

*Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται πάλι η Ολλανδία, όπου μόνο το 30% πιστεύει ότι έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της φοροδιαφυγής.

*Κάπου στο μέσο βρίσκεται η Γερμανία, όπου, λίγο περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη σήμερα απ' ό,τι πριν από 10 χρόνια, ενώ το 30% πιστεύει ότι δεν έχει συμβεί αλλαγή.

*Επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι η επιχειρηματική απάτη και η φοροδιαφυγή αποτελούν σοβαρά προβλήματα για τις χώρες τους .

Φοροδιαφυγή

-Το 92% των Ιταλών αμφισβητεί την ύπαρξη επιχειρηματικής ηθικής στη χώρα τους. Στη δεύτερη θέση είναι οι Ελληνες (85%) .

-Επίσης το 91% των Ιταλών και το 88% των Ελλήνων θεωρούν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους.

*Τα δύο τρίτα των Σουηδών, των Πορτογάλων και των Ελλήνων πιστεύουν ότι υπάρχει αύξηση της απάτης στον χώρο του αθλητισμού τα τελευταία 10 έτη.

*Παράλληλα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε χώρες όπως η Πορτογαλία (81%), η Ιταλία
(76%) και η Ελλάδα (74%) πιστεύουν ότι αυτή η μορφή απάτης συνιστά σοβαρό πρόβλημα.

*Στο χώρο της παιδείας 7 στους 10 Σουηδούς πιστεύουν ότι υπάρχει αύξηση της απάτης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της χώρας.

*Από την άλλη πλευρά, μόλις το 23% των Γερμανών και το 30% των Ισπανών έχουν αυτή την άποψη.

*Στις πρώτες θέσεις των χωρών που πιστεύουν ότι η απάτη στην παιδεία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα βρίσκονται η Ελλάδα (74%), η Ιταλία (71%) και Σουηδία (66%). Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά τα βρίσκουμε στη Βρετανία (43%) και στη Γερμανία
(44%).

*Στο ερώτημα αν υπάρχουν συνθήκες που να δικαιολογούν την απάτη, το 66% των ερωτωμένων απάντησε αρνητικά. Οκτώ στους δέκα Πορτογάλους απορρίπτουν κάθε μορφή απάτης, όπως και τα δύο τρίτα των Γερμανών, των Ολλανδών και φυσικά... των Ελλήνων.

No comments: