Sunday, 31 August 2008

Η ομογένεια φέρνει διχόνοια


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο προσχέδιο του νόμου που θα δώσει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, αλλάζοντας κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η προσπάθεια μπορεί να ναυαγήσει, καθώς η αντιπολίτευση ζητεί εγγυήσεις ότι θα διασφαλιστούν οι συνταγματικές επιταγές και ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα λειτουργήσουν υπέρ της Ν.Δ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσχέδιο του 2007, για το οποίο είχαν αντιδράσει τα κόμματα και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ότι θα φέρει νέο. Εκεί θα προβλέπεται:

* Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (αυτή η κατηγορία έχει και σήμερα ψήφο, αρκεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα).

* Η ψήφος θα προσμετράται όχι στις περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι οι ομογενείς, αλλά στην επικράτεια και θα υπολογίζεται στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων.

* Οι ομογενείς βουλευτές θα εκλέγονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρές ενστάσεις, αφού έτσι περιορίζεται ο αριθμός των εγχώριων βουλευτών Επικρατείας.

Τίθεται επίσης και θέμα συνταγματικότητας, αφού άλλοι ψηφοφόροι (στο εσωτερικό της χώρας) θα επιλέγουν βουλευτές κι άλλοι (στο εξωτερικό) θα ψηφίζουν μόνο κόμμα.

* Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη στα προξενεία και άλλα πίσημα καταστήματα, ενώ μάλλον απορρίπτεται η επιστολική ψήφος την οποία προκρίνει το ΠΑΣΟΚ.

*Οι επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ (η συναίνεση του οποίου είναι αναγκαία για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 ψήφων στην Ολομέλεια) εντείνονται και από τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει διενεργήσει μυστική δημοσκόπηση στην ομογένεια, έχοντας έτσι διαμορφώσει εικόνα για τους συσχετισμούς σε κάθε ήπειρο, οι οποίοι της δίνουν σαφές προβάδισμα.

Ο Α. Λοβέρδος αναμένεται να έχει συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο (ο οποίος μαζί με το Γ. Νιώτη είχε χειριστεί το θέμα του προηγούμενου προσχεδίου) και τον αρμόδιο τομεάρχη Χ. Καστανίδη. Ο προβληματισμός του εστιάζεται στο ότι η όποια πρόταση «πρέπει να συνοδεύεται και από το τεχνικό κομμάτι υλοποίησής της, το οποίο θα διασφαλίζει την ταυτόχρονη διενέργεια της ψηφοφορίας με την Ελλάδα, αλλά και τη μυστικότητά της».

Γι' αυτό θα ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

*Το ΚΚΕ απορρίπτει συνολικά τις προτάσεις, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης της θέλησης των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα: «Δεν είμαστε αντίθετοι με 3-4 ομογενείς βουλευτές, αλλά εάν οι ψήφοι προσμετρώνται στο συνολικό αποτέλεσμα, τα μικρά κόμματα θα πλήττονταν», λέει ο βουλευτής, Α. Σκυλλάκος.

Και θέτει το πρόβλημα της προεκλογικής εκστρατείας, αφού σε πολλές χώρες του κόσμου τα κομμουνιστικά κόμματα είναι απαγορευμένα.

*Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ειδική πρόβλεψη για διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη διακίνηση των ιδεών και των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των κομμάτων.

*Ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει όποιο νομοσχέδιο φέρει η κυβέρνηση. Πάντως, ο Αδ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι η ψήφος των ομογενών ενδέχεται να επηρεάσει ένα οριακό εκλογικό αποτέλεσμα.

*Η εφαρμογή του νόμου προβλέπεται για μετά την 1-1-2011, που σημαίνει πως εάν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, οι ομογενείς δεν θα ψηφίσουν.

Το Info Press υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού, δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Οι νεώτερες γενεές δεν γνωρίζουν Ελληνικά και δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική στις χώρες που ζούν, πολύ περισσότερο για την πολιτική στην Ελλάδα.

Αν κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού θελήσουν να βάλουν υποψηφιότητα στις Ελληνικές εκλογές θα είναι οι του κατεστημένου ή οι πλέον κομματικοί φανατικοί.

Για εμάς τους υπόλοιπους σκασίλα μας!!!

Δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε στη γραφειοκρατική Ελλάδα για μιά ψήφο!!!

No comments: