Wednesday 30 September 2009

Νέα Γνωμάτευση του Αρείου Πάγου κατά των Blogs

Και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, όπως και ο προκάτοχός του Γ. Σανιδάς, ανάβει το πράσινο φως για την άρση της ανωνυμίας των bloggers όταν υπάρχουν υπόνοιες για τη διάπραξη αδικήματος.


Στην περίπτωση αυτή, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία για να αποκαλυφθεί ποιοι συνομίλησαν με ποιους, από ποια θέση, πότε κ.λπ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση Σανιδά, κυρίως εκ μέρους της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο κ. Τέντες επανήλθε στο θέμα, αλλά με νέα γνωμοδότηση του καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.

Τονίζει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών που προστατεύεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος δεν ισχύει "στις περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές, ύστερα από έγκληση του παθόντος, ζητούν από τους παρόχους στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα ή τη θέση της σύνδεσης ή τον χρήστη, για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων". Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπογραμμίζει ο κ. Τέντες, δεν πρόκειται για επικοινωνία ή ανταπόκριση κατά την έννοια της συνταγματικής διάταξης.

Οι επαφές αυτές ως εκ του σκοπού και του περιεχομένου τους, το οποίο είναι ευθέως εγκληματικό, αφενός δεν συνιστούν ανταλλαγή απόψεων, διανοημάτων κ.λπ. και αφετέρου δεν γίνονται στο πλαίσιο σχέσεως οικειότητας και εμπιστευτικότητας.

Επομένως, δεν συντρέχει ο δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου, δηλαδή η διαφύλαξη του προσώπου από τον κίνδυνο παραβιάσεως της εν ευρεία έννοια προσωπικής ελευθερίας του και της παγιδεύσεώς του με την έκθεσή του σε κάθε είδους συνέπειες από τυχόν υπερβολικές και αστόχαστες εκφράσεις κατά την ιδιωτική και εμπιστευτική επικοινωνία του, και, κατ' ακολουθίαν, η επικοινωνία αυτού του είδους δεν προστατεύεται ως τοιαύτη από το Σύνταγμα και, συνακολούθως, από τη διάταξη του άρθρου 4 § 1 του Ν. 3471/2006.

Ο εισαγγελέας επικαλείται τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας των θιγόμενων και τιμωρίας των εγκλημάτων και επισημαίνει ότι ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας θα ζητούν τα στοιχεία, αφού κρίνουν και με βάση την αρχή της αναλογικότητας ότι μόνο με τη δημοσιοποίησή τους θα γίνει δυνατή η βεβαίωση του εγκλήματος και η ανακάλυψη του δράστη.

Πηγή Ελευθεροτυπία

Info Press Says...

Καλείται ο Γιώργος Παπανδρέου να πάρει θέση στο θέμα...

Όσον αφορά τον κ. Εισαγγελέα ξέχασε τις βρισιές που γίνονται στις Επιθεωρήσεις στα Θέατρα αλλά και στην Σάτυρα...

Την απειλή και την εκβίαση την αντιλαμβανόμαστε... και προβλέπονται από την Google... όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού για να μην βγαίνουν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα της εκάστοτε εξουσίας...

Αν πιστεύει ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας ότι είναι σε θέση να κοντρολάρει το Internet, ζει σε άλλη γη...

Ευτυχώς που είναι μόνο γνωμάτευση... διότι αλλοιώς θα ρεζιλέψουν και πάλι την Ελλάδα...

Όταν καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Κίνα τότε ίσως καταλάβουν και τι γίνεται γύρω τους...

No comments: