Thursday 20 November 2008

Κρατικό Μυστικό η Ρωσσική Δικαιοσύνη

Η δίκη για τη δολοφονία της Anna Politkovskaya

Στις 7 Οκτωβρίου 2006, στα 54α γενέθλια του κ. Πούτιν δολοφονείται με 5 σφαίρες η Άννα Πολιτικόσφκαγια. Ήταν μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας στην Ρωσία. Οι δολοφόνοι της, με πέντε σφαίρες, δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να συγκαλύψουν τι ακριβώς ήταν η πράξις τους. Στα χέρια της αστυνομίας κατέληξε και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της με το υλικό που είχε ετοιμάσει για άρθρο σχετικώς με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία.
Στις 16 Οκτωβρίου 2008, το στρατοδικείο της Μόσχας ανέβαλε την εκδίκαση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, μεχρι την 17η Νοεμβρίου 2008 προκειμένου να διοριστούν οι ενορκοι. Όμως ένα βασικό πρόσωπο δεν κατάφερε να παραστεί στην προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, λόγω ασθενείας.
Η Καρίνα Μοσκαλένκο, η δικηγόρος, που εκπροσωπεί την οικογένεια της δολοφονηθείσης Πολιτκόσφαγια διότι ακόμη αυτή και τα τρία της παιδιά εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα δηλητηριάσεως από υδράργυρο, που βρέθηκε στο αυτοκίνητο της. Συμπτωματικώς πελάτης της δικηγόρου κ. Μοσκαλένκο είναι και ο πρώην βαρώνος του πετρελαίου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.
Σήμερα( 20/10/2008 )πληροφορούμεθα, οτι τελικώς ο δικαστής Γεβγένι Ζουμπόφ, κι ενώ είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες της ρωσικής εισαγγελίας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στα ΜΜΕ κρατικών μυστικών, απεφάσισε, η δίκη να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών.
Όμως τόσο οι κατήγοροι όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν εκφράσει προ καιρού αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά ήλπιζαν ότι η παρουσία των ΜΜΕ θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη διαλεύκανση ενός μεγάλου εγκλήματος.
Ορισμένοι έπλεξαν το εγκώμιο του δικαστή Ζουμπόφ την περασμένη Δευτέρα, θεωρώντας ότι υπό την προεδρία του υπάρχουν πιθανότητες για μια δίκαιη δίκη. Βεβαια στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται δύο Τσετσένοι, ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας αλλά και ένας πρώην πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.
Όμως, οργή για τη χθεσινή απόφαση εξέφρασε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», Ντιμίτρι Μουράτοφ, όπου εργαζόταν η δημοσιογράφος.
«Είναι μια επονείδιστη, παρασκηνιακή απόφαση, που θα εμποδίσει την κοινή γνώμη να παρακολουθήσει την εκδίκαση της υπόθεσης», δήλωσε. «Ολοι ήταν τόσο χαρούμενοι όταν ο δικαστής δήλωσε ότι η δίκη θα είναι ανοιχτή, αλλά ελάχιστοι παρατηρητές το πίστεψαν», σχολίασε ο Μπόρις Τιμοσένκο του Ιδρύματος Διαφάνειας για την Αμυνα, της Μόσχας. «Υπάρχει υλικό (στο κατηγορητήριο) για στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να γνωστοποιηθούν οι δραστηριότητές τους».
Ενώ η δικηγόρος της οικογένειας Πολιτκόφσκαγια, Καρίνα Μοσκαλένκο, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά αυτή η υπόθεση θα έπρεπε να εκδικαστεί ανοιχτά, καθώς το θύμα ήταν δημόσιο πρόσωπο, ειπε: «Είμαι πολύ απογοητευμένη» Ενω ο Μουράτ Μουσάγεφ, δικηγόρος του Τσετσένου, Ντζαμπράιλ Μαχμούντοφ, διαμαρτυρήθηκε: «Ηθελαν εξαρχής να αποκλείσουν τα ΜΜΕ».
Βέβαια οτι η Ρωσία, σύμφωνα με την κατάταξη της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για το εν λόγω επάγγελμα, μετά το Ιράκ και την Αλγερία, ενώ απο το 1992 έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία 49 δημοσιογράφοι, δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους συναδέλφους τους.
Θυμάμαι εκείνον τον μελίρρυτον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Ρωσσια, κατά την διάρκεια του Ρωσσο-Γεωργιανού πολέμου, όταν η Ρωσσια κινδύνεψε να «κατακτηθεί από την Γεωργία» και τον ανείπωτο θαυμασμό του για την Ρωσική Δημοκρατία.

ΙΑΣΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες για την δολοφονία της Anna Politkovskaya
Υπάρχει και μία σελίδα για την Anna Politkovskaya, όπου πολίτες από όλο τον κόσμο καταγράφουν τη σκέψη τους και τις ευχές τους για τη δημοσιογράφο.

No comments: