Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Το ελληνικό κράτος πέταξε στον αέρα περίπου 5 εκατ. ευρώ, διότι με τη γνωστή νοοτροπία τού «έλα μωρέ, δεν πειράζει», «βαρέθηκε» να τοποθετήσει, όπως ήταν υποχρεωμένο, μερικές πινακίδες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα πρόβαλλαν την κοινοτική συγχρηματοδότηση για την κατασκευή του αεροδρομίου. Εχασε, επίσης, για το ίδιο έργο άλλα 8 εκατ. ευρώ διότι έκανε λάθος υπολογισμούς στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες.
Το Πρωτοδικείο της Ε.Ε. απέρριψε χθες την προσφυγή της Ελλάδας με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Σεπτεμβρίου 2005 για εξαίρεση του ποσού των 12.781.410 ευρώ από τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».
Το 1996 η Επιτροπή χορήγησε στην Ελλάδα συνολική ενίσχυση ύψους 250 εκατομμυρίων ECU για την κατασκευή του αερολιμένα. Με την απόφαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, όμως, προχώρησε στην εξαίρεση από την κοινοτική χρηματοδότηση:
1) 7.940.214 ευρώ, λόγω του ότι οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε εσφαλμένο υπολογισμό των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών. Μεταξύ των δαπανών αυτών συμπεριλαμβάνονται και 48 εκατομμύρια ευρώ προοριζόμενα για την προμήθεια εξοπλισμού αεροναυτιλίας. Κατά την Επιτροπή, η απόφαση της 23ης Μαΐου 1996 δεν προέβλεπε συγχρηματοδότηση του εν λόγω εξοπλισμού.
2) 4.841.196 (ήτοι ίσο με το 2% των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών), διότι οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την προβολή της κοινοτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή του αερολιμένα μέσω αναμνηστικών πλακών και πινακίδων.
Κατ' αρχάς, το Πρωτοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση της Επιτροπής της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, αλλά και τα επιχειρήματα βάσει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κόστος του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ήταν επιλέξιμο προς κοινοτική χρηματοδότηση.
Σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης αναμνηστικών πλακών για την κοινοτική χρηματοδότηση, το Πρωτοδικείο αναφέρει στην απόφασή του ότι το έργο έτυχε πολύ υψηλής χρηματοδότησης σε απόλυτους αριθμούς. Και επισημαίνει ότι «η Επιτροπή υπενθύμισε επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές, με τις εκθέσεις ελέγχου της, τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πληροφόρηση και τη σχετική με τη χρηματοδοτική ενίσχυση που ελήφθη από το Ταμείο Συνοχής δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο οι εν λόγω αρχές να συμμορφωθούν εγκαίρως προς τις υποχρεώσεις αυτές». Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, λοιπόν, είχαν προειδοποιηθεί από τις Βρυξέλλες. Και τις αντιμετώπισαν με το γνωστό «ωχαδερφισμό».
Το Πρωτοδικείο, λοιπόν, έκρινε ότι η Επιτροπή ορθώς υποστηρίζει πως «η παρουσία αναμνηστικών πλακών και πινακίδων κατά τον χρόνο των εγκαινίων του έργου επιτελεί σημαντική λειτουργία όσον αφορά τη δημοσιότητα της ενίσχυσης εκ μέρους του Ταμείου Συνοχής, ιδίως εφόσον πρόκειται περί έργων μεγάλης σπουδαιότητας, που ελκύουν την προσοχή του κοινού μόλις ολοκληρωθούν».
Συνεπώς, «η Ελλάδα υποχρεούται οριστικά να επιστρέψει στην Κοινότητα το ποσό των 12.781.410 ευρώ». Ετσι, από τη βλακεία ορισμένων... *
4 comments:
Κάθε φορά που η Ευρώπη και οι ξένοι γενικώς μας κάνουν ρεζίλι,έχουμε πρόχειρη την απάντηση(που ιδιοκτήτης της είναι φωνακλάς-στέλεχος του ΠΑΣΟΚ):
"Όταν εμείς δημιουργούσαμε πολιτισμό,εσείς τρώγατε βελανίδια".
@@@ GIORGOS
Ο Καραμανλής θα έπρεπε να στείλει στο ΠΑΣΟΚ το λογαριασμό για το πρόστιμο, Γιώργο, διότι αυτοί τότε πουλούσαν μούρη και δεν θέλανε να φαίνεται ότι υπήρχαν και κοινοτικά κονδύλια. Δεν το είχαν ξεχάσει.
Καλά είναι να εξαφανιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολλά χρόνια μας δουλεύουν.
Δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης απο το τέλμα που πέσαμε.
Βλέπεις πως ο κάθε "πρώην" πολιτικός πασσάρει τον γιό και την κόρη για διατήρηση "ράτσας".
Ψάξτε για νέο αίμα.
Χανόμαστε.
@@@ anon
Το πρόβλημα είναι οι διεφθαρμένοι που υπάρχουν και στα δύο αυτά κόμματα, αλλά και η ατιμωρησία των δικαστηρίων, κυριώτερα το δεύτερο.
Post a Comment