Monday 9 June 2008

Καταναλωτικά... Κινήματα



Για την Ελλάδα είναι πρωτοποριακή η κίνηση του εμπάργκο σε προιόντα καταναλωτικά. Κάτι που σε ευρωπαικές χώρες γίνεται από την δεκαετία του 80.
Έστω και τώρα ξυπνάμε.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα τα καταναλωτικά κινήματα ήταν για ξύλο.
Εξυπηρετούσαν συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι των καταναλωτών.

Το εμπάργκο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και είκοσι χρόνια.

Και όχι οι καταναλωτές να έχουν αφαιθεί στη μοίρα τους και στο τρελλό κυνήγι των τιμών.

Μήπως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καταναλωτικό κίνημα με στόχο την μη καταβολή φορολογικών δηλώσεων;

Σκέφτεστε τι έχει να γίνει εάν υπάρξει μαζική αντίδραση;

12 comments:

Anonymous said...

Ο Έλληνας δεν έχει τσαγανό για τίποτα. Ωραία προσπάθεια άμα πιάσει.

info press said...

Καλό το εμπάργκο αλλά πολύ λίγο. Το ρίξαμε στο εμπάργκο των γαλακτοκομικών ως την εύκολη λύση. Όσο κυριαρχούν τέτοιες καταστάσεις θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Anonymous said...

Πολύς ο λόγος για την ομοφυλοφυλία αυτές τις μέρες. 900000 στην Ελλάδα τους αριθμησε μια πηγη. Πως βγηκε ο αριθμός είναι άγνωστο. Οχι βέβαια μετά από γραπτή ή προφορική υπέυθυνη δηλωση κάποιων ανθρώπων. Ο αριθμος πάντως όσο και να απέχει από την πραγματικότητα υποδηλωνει το μεγεθος του φαινομένου.
Ομοφυλόφιλοι υπήρξαν μέσα στους αιώνες. Δεν προκειται για μια σεξουαλικη συμπεριφορά πρωτογνωρη στην εποχη μας. Μπορουμε μάλιστα να ειμαστε ευτυχείς στον ανεπτυγμένο κόσμο που δεν υπάρχει πυρά για τους ομοφυλοφυλους, πρέπει όμως να δυστυχούμε οταν αυτοί είναι αντικείμενο κοινωνικής δυσμενους διάκρισης στις μέρες μας. Μια κοινωνία που κρίνει δυσμενώς το διαφορετικό απειλεί κάθε πολίτη της καθώς αυτός είναι υποψηφιο θύμα της κοινωνικής διάκρισης.
Κι η κοινωνική διάκριση έχει την εξήγηση της. Αισθάνεται ικανοποιηση ο μέσος πολίτης οταν συγκρίνει τον εαυτό του με την δήθεν μειονεκτούσα μειονότητα. Ας έχει ο ίδιος τα χίλια μύρια προβλήματα. Αισθάνεται δυνατός και ασφαλής έναντι του αδύναμου κοινωνικά ομοφυλόφυλου, όπως αισθάνεται καλά σε σχέση με τον άνεργο ή τον φτωχό κατατρεγμένο μετανάστη. Γιατί τι τον κόφτει τον καθένα τι κάνει ο διπλανός του στο κρεβάτι? Μέσα απο την απόρριψη του ομοφυλόφυλου αυτοικανοποιείται και αυτοεπιβεβαιώνεται. Ο πολίτης που απορρίπτει τον ομοφυλόφυλο δεν έχει αγωνία για την αναπαραγωγή του είδους. Διακατέχεται από την ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα δείχνοντας το διαφορετικό σαν πρόβλημα που ο ίδιος δήθεν δεν έχει.
Κι ο ομοφυλόφυλος τί πρόβλημα έχει άραγε? Ξέροντας καλά την επικρατούσα κοινωνική απόρριψη για την ερωτική του επιλογή ζει δυχασμένος ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία του και στο φόβο της κοινωνικής αντίδρασης που μπορεί να υποστεί. Ζει κατά κανόνα στη σιωπή, συχνά στο περιθόριο, βουβά μέσα στην οικογένεια του, τον κύκλο του και τη δουλειά του.
Ισως το ζητούμενο για το μέλλον είναι μια κοινωνία όπου ο πολίτης της έχει την συναισθηματική και νοητική συγκρότηση για να αποδέχεται το διαφορετικό χωρίς να το χλεβάζει και χωρίς να το χρησιοποιεί σα μέσο ενίσχυσης της αυτοκυριαρχίας του μέσα στην κοινωνία που ζει.

info press said...

@@@ anon

Η Ελλάδα είναι μιά κοινωνία δίχως ανοχή.
Η Εκκλησία με την τόση εξουσία της αλλά και την τεράστια περιουσία της, αντί να εξομαλύνει καταστάσεις, δημιουργεί διχασμό και χάος.
Και ο διχασμός και το χάος κρατάνε τους πολίτες όμηρους του φόβου.
Η Πολιτεία πρέπει να ρυθμίσει τη νομοθεσία έτσι, ώστε οι πολίτες να μην ζουν στο περιθώριο.

Anonymous said...

εχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία έρχεται πολύ καθυστερημένα. Η κοινωνία προηγείται και το κράτος τρέχει καταλαχανιασμένο να ρυθμίσει σχέσεις και θέματα. Συγχρονισμός πάντως δεν υπάρχει.

Ο πολίτης θεωρείται εξ ορισμού απατεώνας ένοχος και ανεξέλεκτος .

καποια θέματα όμως δεν είναι απλά ζήτημα νομοθεσίας. είναι ζήτημα νοοτροπίας και συνείδησης των ανθρώπων όπως αυτοί μεγάλωσαν και γνώρισαν τη ζωή. Αλλάζουν βέβαια με το χρόνο οι άνθρωποι. Ομως για να γίνουν ριζικές αλλαγές σε μια κοινωνία κάποιες γενιές πρέπει να αποχωρήσουν από το μάταιο τούτο κόσμο και να δώσουν προβάδισμα και χώρο στις νεώτερες γενιές

info press said...

@@@ stella

Κάποιες γεννεές όμως δεν θέλουν να αποχωρήσουν και ένα ζωντανό παράδειγμα είναι και ο Σημίτης. Πρώην Πρωθυπουργός τι θέλει και παραμένει στη Βουλή.
Η νοοτροπία δυστυχώς δεν αλλάζει εύκολα.
Είναι αδιανόητο ότι έχουν κάνει φτερά τόσα χρήματα από το κράτος και ποτέ κανένας δεν πήγε φυλακή.
Όσον αφορά τους "απατεώνες" πολίτες, το σπίτι τους, το παίρνει η εφορία στο άψε σβήσε.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Αμάν ποια με τα embargoes!!!

Αν ήταν τουλάχιστον και αποτελεσματικά θα το συζητούσα...

info press said...

@@@ Ιωάννηςκ

Δεν στρουθοκαμηλίζουν μόνο οι πολιτικοί, γι' αυτό και δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε κανένα απολύτως ζήτημα.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν νομίζω ότι φταίνε οι πολιτικοί που τα embargoes δεν είναι αποτελεσματικά.

Υ.Γ. Το ρολόι σου πάει λίγο λάθος, εκτός αν βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας.

info press said...

@@@ Ιωάννηςκ

Έχεις απόλυτο δίκαιο. Όταν κάποτε αποφασίσουν οι πολίτες να κάνουν κάτι για το μέλλον των παιδιών τους, τότε δεν θα υπάρξει πολιτικός που να συμπεριφέρεται όπως όλοι αυτοί.
Ξέρεις οι υπάλληλοι της Βουλής οργάνωσαν μία αιμοδοσία και δεν πήγε ούτε ένας από τους 300 να δώσει αίμα;
Ευχαριστούμε που μας είπες για το ρολόϊ. Είναι GMT για να διευκολύνει όλους.

Anonymous said...

Το σωστό εμπάργκο είναι στα τσιγάρα, αντί για την εφορία. Και αυτό γιατί:
1. Σχεδόν όλοι μας φοροδιαφεύγουμε.
2. Η παραοικονομία (που κινεί πραγματικά τους τροχούς του συστήματος) λειτουργεί ανεξάρτητα από τις εφορίες.
3. Με έναν μικρό και εύκολο υπολογισμό μπορεί κανείς να δει πόσο μεγάλα είναι τα ετήσια έσοδα του κράτους από το φόρο των τσιγάρων και των ποτών. Και επειδή ο Έλληνας δεν κόβει το τσιγάρο, τα επιτελεία τους υπολογίζουν το έσοδο αυτό ως ΣΙΓΟΥΡΟ. Αν όμως γίνει ξαφνικά ένα οργανωμένο εμπάργκο από τους καπνιστές;;;;

Συμπέρασμα : όταν βρούμε έστω και λίγο τσαγανό να αφήσουμε την μαστούρα της καθημερινότητας, οι νταβατζομεσάζοντες δεν θα έχουν τόπο να σταθούν.

info press said...

@@@ anon
Η εφορία όμως θα "πονέσει" το επίσημο κράτος, όταν δεν θα υπάρχει καθόλου εισόδημα.

Κοίτα τι τραβάει ο Αβραμόπουλος που θέλει να κάνει όλους τους Έλληνες υγιείς από τη 1η Ιανουαρίου 2010. Αυτό κι αν είναι για γέλια.