Αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό εκλογικό μοντέλο.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα προβλέπει 180 μονοεδρικές έδρες και 120 ολιγοεδρικές.
Παραμένει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή.
Οι αλλαγές είναι long overdue...
Το info press, συμφωνεί με τις επικείμενες αλλαγές διότι πιστεύουμε ότι οι συναλλαγές των πολιτικών με τους πολίτες, πρέπει να τερματιστούν.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα βάλει και ένα τέλος στα χρήματα που ξοδεύονται από τους πολιτικούς αλλά και τα κόμματα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Πάντως... για την Ελλάδα... οι 300 Βουλευτές είναι σκέτη ασυδοσία και ο αριθμός των Βουλευτών πρέπει να μειωθεί...
Οι περισσότεροι από δαύτους... ούτως ή άλλως... είναι ανίκανοι... και επομένως δεν χρειάζονται 300 Βουλευτές... έστω και 50 λιγότεροι θα είναι κέρδος για τους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν τους λογαριασμούς τους...
6 comments:
Άν ίσχυε η απλή αναλογική, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το γερμανικό εκλογικό μοντέλο.
Γιατί στην Γερμανία το εκλογικό μοντέλο είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό, το οποίο βασίζεται στο καλπονοθευτικό μονοκομματικό σύστημα της ενισχυμένης δυσαναλογικής, που αποκλείει τα μικρότερα κόμματα, ενισχύει τον δικομματισμό και βγάζει ισχυρές και αυταρχικές μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Οι νόμοι Σκανδαλίδη και Παυλόπουλου και ο πρόσφατος νόμος Ραγκούση ουδεμία σχέση έχουν με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν στην Γερμανία και την Αυστρία.
Μητσοτάκης, Σουφλιάς, Χατζηγάκης, είναι μερικοί από τους υποστηρικτές της ιδέας για την καθιέρωση του γερμανικού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Η ενισχυμένη δυσαναλογική που ισχύει από το 1974 ως τις μέρες μας είναι ένα σύστημα ανέντιμο και καλπονοθευτικό. Η δεύτερη κατανομή των εδρών που έμειναν αδιάθετες στην πρώτη δεν γίνεται με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, αλλά με βάση το σύνολο των ψήφων των κομμάτων. Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, δεύτερη φορά ψήφοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και μεταφραστεί σε έδρες.
Η πλειοψηφική πριμοδότηση του πρώτου κόμματος στην τρίτη κατανομή οδηγεί στο να χρησιμοποιηθούν και τρίτη φορά ψήφοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί δύο φορές. Είναι η πολιτεία σαν τον ανέντιμο έμπορο που κάνει επίτηδες λάθος στην πρόσθεση και αυτός που εξαπατάται είναι ο πολίτης.
Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και πρέπει να σταματήσει τώρα!
Η απλή αναλογική σε ευρείες περιφέρειες με τα κλασσικά συστήματα της κατανομής των αδιάθετων εδρών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα είναι τίμιο σύστημα. Τα μονοεδρικά πλειοψηφικά σ' έναν γύρο (όπως στη Βρετανία) ή σε δύο γύρους (όπως στη Γαλλία), που δίνουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ τους, είναι επίσης τίμια έναντι του εκλογέα-πολίτη. Ξέρει τι κάνει, τι ψηφίζει, οι ψήφοι είναι ίσες, ο λογαριασμός είναι σωστός.
Το γερμανικό μοντέλο είναι κι αυτό τίμιο. Στις κάλπες ο πολίτης ρίχνει δύο ψηφοδέλτια: Ενα, με λίστα κομματική, για την ευρεία περιφέρεια όπου εφαρμόζεται απλή αναλογική. Και ένα για το βουλευτή της μονοεδρικής περιφέρειάς του, όπου εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σε ένα γύρο.
Άν ακολουθούσαμε το γερμανικό μοντέλο, θα ήταν ίσως καλύτερα να είχε το πλειοψηφικό μέρος και δεύτερο γύρο, στις περιοχές όπου δεν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο (όπως ισχύει στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης).
Ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος περνάει αναγκαστικά από την εξυγίανση του κανόνα του εκλογικού αγώνα. Τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν για να εφαρμοστεί ένα τίμιο σύστημα στις αμέσως επόμενες εκλογές. Και τα μικρά θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια παραλλαγή του γερμανικού.
@@@ anon
Όλα αυτά που λες είναι πολύ δίκαια.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι ότι κανένας δεν συνεργάζεται με κανέναν για το καλό των πολιτών και της χώρας.
Το ιδανικό θα ήταν, αν όλες οι έδρες ήταν μονοεδρικές.
Η Ελλάδα όμως δεν διαθέτει πολιτικό πολιτισμό.
Ας μην μιλήσουμε για την Αμερική που το σύστημα είναι και εκεί μονοεδρικό, αλλά επειδή είναι Προεδρικό, είναι διαφορετικό.
Στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία, π.χ. που είναι Βουλευτικές Δημοκρατίες, όλες οι έδρες είναι μονοεδρικές.
Όταν ψηφίζουν για Βουλευτικές εκλογές, δίνονται στους πολίτες 2 ψηφοδέλτια.
Ένα για την Βουλή των Αντιπροσώπων και ένα για την Γερουσία.
Στο κάθε ψηφοδέλτιο είναι γραμμένα όλα τα ονόματα των υποψηφίων από όλα τα κόμματα, με αλφαβητική σειρά, δίχως να υπάρχει η ένδειξη από ποιό κόμμα προέρχονται, διότι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ποιός είναι ποιός.
Σωστό είναι αυτό που λες.
Αλλά δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατά αυτού του εκλογικού μοντέλου και ζητάει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να μετατρέψει την Βουλή των Ελλήνων σε "reichstag", άποψη την οποία απορρίπτω πλην σαφώς για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τέτοιες προθέσεις.
Αυτό που θέλει ο κ. πρωθυπουργός είναι να εκσυγχρονίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στα πρότυπα του γερμανικού "bundestag", κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, αφού βρίσκει σύμφωνα ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο επίτιμος πρόεδρός της και πάλαι πότε "βρικόλακας της πολιτικής" Κώστας Μητσοτάκης..
Από την άλλη, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την κίνηση αυτής της κυβέρνησης ως μια ακόμα απόπειρα διαιώνισης της καλπονοθείας προς όφελος των δύο κομμάτων εξουσίας και του αδηφάγου καπιταλιστικού κεφαλαίου, τα οποία υπηρετούν.
Άς μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, διότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Στην κρίση των Ελλήνων πολιτών είναι εάν το γερμανικό εκλογικό μοντέλο είναι ωφέλιμο ή όχι για το έθνος, ανεξαρτήτως της ερμηνείας που θα του δώσει το κάθε κόμμα εφόσον αυτό τεθεί σε ισχύ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Καλή σου εβδομάδα.
@@@ anon
Ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει να βρει υποστηρικτές στην κοινοβουλευτική του ομάδα και για αυτό κάνει τον δύσκολο.
Δεν έχει το θάρρος να ζητήσει να γίνουν όλες μονοεδρικές.
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον κόσμο τους ως συνήθως και κοροϊδεύουν τον κόσμο για δικό τους όφελος, μόνο που και πάλι έπεσαν έξω, αφού έχουν πτώση στις νέες δημοσκοπήσεις.
Καλή εβδομάδα και σε σένα.
Πιστεύεις άραγε ότι με το ελληνικό Κοινοβούλιο προσαρμοσμένο στα πρότυπα του γερμανικού Bundestag μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο στο προσεχές μέλλον;
Η ιδέα της καθιέρωσης του γερμανικού εκλογικού συστήμα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ελληνικής καλπονοθείας και η μετεξέλιξή της σ'ένα απλό αναλογικό σύστημα, πιο δημοκρατικό, πιο τίμιο και προπαντώς χωρίς άδικους αποκλεισμούς και καλπονοθείες.
Για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες τα δύο κόμματα εξουσίας δείχνουν μάλλον απρόθυμα να τις αποδεχτούν. Αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις στηρίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, από διαφορετική σκοπιά το καθένα.
@@@ anon
Μα αυτοί δεν συζητάνε ποτέ τίποτα.
Πως να συννενοηθεί κάποιος άλλος μαζί τους.
Το ΚΚΕ έχει μείνει στον Stalin.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει και εσωκομματικά προβλήματα.
Το καλό είναι να γίνουν όλες μονοεδρικές όπως είναι και σε άλλα κράτη, που αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιο.
Post a Comment