Tuesday 17 November 2009

Open Gov GR - Όροι Προφυλάκισης & Φυλακές

Σε γενικές γραμμές είναι φτωχό το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τους όρους της προφυλάκισης διότι δεν καθορίζει και δεν διευκρινίζει κάποια βασικά θέματα...


Εάν παραμείνει ως έχει... δεν θα κάνει την διαφορά...

Το μέτρο για την άμεση βελτίωση των συνθηκών αναφέρεται σε κοινωφελή εργασία σε περίπτωση που ο κρατούμενος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει.

Το πλαίσιο είναι σωστό αν όχι ιδιαίτερα δίκαιο, διότι η κοινωφελής εργασία πρέπει να είναι ποινή από μόνη της...

Το σχέδιο νόμου δεν καθορίζει σε ποιά υπηρεσία θα προσφέρουν την εργασία και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι υπεύθυνοι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πνίγονται στη διαφθορά.

Αυτός ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή είναι ήδη διεφθαρμένος και θα τον στείλουν να υπηρετήσει στο Δημόσιο... που ξέρουν και αυτοί καλά την ίδια τέχνη;

Ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει γερά πρόστιμα στους υπαλλήλους του Δημοσίου ακόμα και ποινή φυλάκισης αν παρεκτραπεί με πρώην κρατούμενο που εκτελεί εργασία.

Σε περίπτωση παράνομου αλλοδαπού γιατί δεν γίνονται άμεσα διακρατικές συμφωνίες ώστε να στέλνονται πακέτο στην χώρα τους;

Παρεπειπτόντως το έλλειμα της σοβαρής νομοθεσίας στην Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι θεωρείται "πλημμέλημα η ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή".



Δηλαδή, σκοτώνεις μερικούς πολίτες, χάνονται ανθρώπινες ζωές από αμέλεια και είναι πλημμεληματάκι αντί να είναι κακούργημα.

Σαν τον νόμο του Νίκου Δένδια, δεν μας νοιάζει που έσπασες το κατάστημα του τάδε, μας νοιάζει αν φοράς κουκούλα την ώρα που το καταστρέφεις.

Όσον αφορά την προσωρινή κράτηση που είναι το κύριο θέμα στο σχέδιο νόμου, είναι η καραμέλα της αστυνομίας και των δικαστικών.

Η αστυνομία λέει στον ανακριτή και στον εισαγγελέα "χώστε τον μέσα και θα φέρω τα στοιχεία μεθαύριο".

Το μεθαύριο... είναι 18 μήνες που σαπίζει κάποιος στην φυλακή...

Ο Υπουργός αναφέρεται στην προχειρότητα και στην ασάφεια που διακρίνει τα έγγραφα των αρχών και ενώ θα τους υποχρεώνει σε αιτιολογημένες προφυλακίσεις, δεν επιβάλλει πρόστιμα στους δικαστικούς που θα παραβαίνουν την νομοθεσία.

Στην Ελλάδα δεν τηρούνται οι νόμοι και αν οι έχοντες την εξουσία, δεν υποχρεωθούν σε βαριά πρόστιμα, όταν και όποτε παραβαίνουν την νομοθεσία, το νέο σχέδιο νόμου θα παραμείνει ένα band-aid και τίποτα παραπάνω.

Το λες μόνος σου κ. Χάρη Καστανίδη ότι "τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν ήταν αόριστα και αξιολογικά"...

Η νοοτροπία τους δεν άλλαζε και δεν θα αλλάξει διότι τα πειθαρχικά τους όργανα δεν λειτουργούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν επιπτώσεις, ούτε στον βαθμό τους, ούτε στην τσέπη τους.

Υποχρέωσε τους Δικαστικούς, στην πληρωμή γερής αποζημείωσης σε αυτόν που προφυλακίζουν άδικα και θα λύσεις το πρόβλημα σου... κ. Καστανίδη...

Και όταν ο αστυνομικός παρουσιάζει τον κρατούμενο δίχως τα απαραίτητα στοιχεία... δώσε το δικαίωμα στον Δικαστικό να ρίχνει μιά καμπάνα στον αστυνομικό... και θα λύσεις ακόμα περισσότερα προβλήματα...

Όσο συνεχίζεται το χαϊδεμα του Δημοσίου... δεν θα δείτε άσπρη ημέρα...

Υποχρεώστε τους επιτέλους να εργάζονται σωστά για τους μισθούς που τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης...

Απλά πράγματα...

Αντιγόνη Χελιώτη - Το Αποτύπωμα το Χάσανε
Μυρτώ Παντέλογλου - Δεν Έχω Καμμία Σχέση

No comments: