Monday 8 December 2008

Αβλεψία Σανιδά υπέρ Βουλγαράκη; Ιδέα σας!!!

Σύμφωνα με νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών, ο οποίος ψηφίστηκε το 2003, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού όχι μόνο δεν ήταν ηθικές (γι αυτό άλλωστε αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση) αλλά ούτε και νόμιμες, καθώς απαγορεύεται η συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε off shore εταιρείες και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου.

Η... άγνοια
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ είναι γνωστή η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρώην υπουργού (ουσιαστικά για τον λόγο αυτό εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση), και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν εκπρόσωπος μιας off shore εταιρείας, ουδείς από τη Δικαιοσύνη σκέφτηκε να τον ελέγξει με βάση νόμο του ελληνικού κράτους για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3213 του 2003 για το πόθεν έσχες των πολιτικών, στο άρθρο 7 παράγραφος 2: «Απαγορεύεται η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων και των προσώπων της προηγούμενης παραγράφου (ευρωβουλευτές, γ.γ. υπουργικού συμβουλίου, γ.γ. περιφερειών, πρόεδροι διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δήμαρχοι και νομάρχες κ.λπ.) σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες. Η συμμετοχή συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς επίσης και με επιβολή χρηματικής ποινής».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η συμμετοχή μέλους της κυβέρνησης σε υπεράκτια εταιρεία συνιστά ρητή παράβαση του νόμου και άρα θα έπρεπε να τεθεί θέμα κίνησης της διαδικασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας για άσκηση δίωξης.

Ο νόμος αφορά άμεσα τον κ. Βουλγαράκη, καθώς από το 2000 είναι εκπρόσωπος της κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας Lentmar Holdings Limited, με συμβολαιογραφική πράξη της συζύγου του, Αικατερίνης Πελέκη - Βουλγαράκη.

Ο κ. Βουλγαράκης παρουσιάζεται και το 2008 στο μητρώο της ΦΑΕΕ Αθηνών να είναι ο «νόμιμος εκπρόσωπος» της Lentmar Holdings Limited με σχέση «επιχειρηματική», και άρα -σύμφωνα με τον νόμο- έχει παρανομήσει, αφού ήταν υπουργός.

"Αμέλεια"
Ο ίδιος, στις αποκαλύψεις που έγιναν πριν περίπου δύο μήνες για τη συμμετοχή του στην υπεράκτια εταιρεία, είπε ότι «η εταιρεία ήταν συμφερόντων της οικογένειας της συζύγου του και πως ο ίδιος έπαυσε την ιδιότητά του ως νόμιμος εκπρόσωπος της οffshore 14 ημέρες αφού μεταβιβάστηκε σε αυτόν. Από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου του 2000». Για την εμφάνισή του στα μητρώα της εταιρείας ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε ότι η μεταβολή που έγινε ήταν άνευ σημασίας και δεν καταχωρίσθηκε στο μητρώο της ΦΑΕΕ Αθηνών.

Οπως είπε, η εταιρεία ανήκε στα πεθερικά του (οικογένεια Πελέκη) και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια υπό τη μορφή γονικής παροχής σε εκείνον και τη σύζυγό του και από τότε δηλώνεται ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) στο «πόθεν έσχες».

ΚΥΠΡΟΣ
Το καθεστώς με τις υπεράκτιες εταιρείες και η παραγραφή

Από την ένταξη της Κύπρου και μετά υπάρχουν δύο απόψεις για τον χαρακτηρισμό των εταιρειών ως off shore. Η μία άποψη υποστηρίζει ότι οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται ως υπεράκτιες αφού ή Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. και η δεύτερη ότι άσχετα από το αν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως υπεράκτιες ή όχι, είναι εξωχώριες.

Και αυτό διότι, ενώ η έδρα τους είναι στη Λευκωσία και δεν έχουν για παράδειγμα καμία πραγματική δραστηριότητα εκεί, χρησιμοποιούν την έδρα για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση και κατά βάση δραστηριοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πάντως, από το 2003 μέχρι το 2004 που μπήκε και τυπικά η Κύπρος στην ΕΕ, οι εταιρείες της χώρας ήταν αδιαμφισβήτητα off shore και όποιος από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο αρ. 7 του ν. 3213/03 μετείχε σε τέτοια εταιρεία, παρανομούσε (δεν έχει περάσει η 5ετία της παραγραφής, άρα ακόμα ελέγχεται).

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός στις δηλώσεις του τότε είχε ισχυριστεί πως ο τρόπος διαχείρισης της περιουσίας της οικογένειάς του σχετίζεται με το μέλλον των τεσσάρων παιδιών του, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν είναι θεμιτό από έναν υπουργό να φοροαποφεύγει (πληρώνοντας λιγότερους ή μηδενικούς φόρους για τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω ΕΠΕ), είχε απαντήσει πως ήταν «λογιστική επιλογή».
Από Έθνος

No comments: