Wednesday 31 December 2008

Αγωγή για την Ορκομωσία του Barack Obama

Ο αθεϊστής Michael Newdow ο οποίος είναι δικηγόρος και ειδικός γιατρός στα επείγοντα περιστατικά, κατάθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής για να υποχρεώσει τον Barack Obama να μην αναφερθεί καθόλου στη θρησκεία και να μην επιτραπεί σε κανένα παππά να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας.
Το δικόγραφο με τις 34 σελίδες παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου John Roberts Jr, ο οποίος θα ορκίσει τον Barack Obama και ζητάει να αφαιρεθούν οι λέξεις "So help me God" από την ορκομωσία, οι οποίες είναι απόλυτα παράνομες.
Ο όρκος όπως είναι γραμμένος στο Article II, Section 1, του Αμερικανικού Συντάγματος, έχει ως εξής: "I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect, and defend the Constitution of the United States."

Ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να μην πει τη λέξη "swear" που υποθέτει θρησκευτικό όρκο και μπορεί να πεί το πολιτικό "affirm".

Από την Προεδρία του Franklin D. Roosevelt το "So help me God" το πιπιλάνε όλοι οι πρόεδροι μέχρι σήμερα.


Ο Michael Newdow υποστηρίζει πως με την αναφορά αυτών των λέξεων στην ορκομωσία, όλοι οι Αμερικανοί υποχρεώνονται να δεχτούν ότι υπάρχει Θεός και ότι η κυβέρνηση της Αμερικής πρέπει να επαινέσει αυτόν το Θεό.
Το 2004 ο Newdow είχε καταθέσει παρόμοιο έγγραφο αλλά έχασε την υπόθεση, διότι ο Bush το έπαιζε θρησκομανιακός.
Ο οργανισμός Ελευθερία από την Θρησκεία Freedom From Religion Foundation έχει βραβεύσει τον Michael Newdow.

No comments: