Monday 25 May 2009

Πρώτη Αστική Απόφαση Δικαστηρίου για τα Blogs

Βγήκε η πρώτη απόφαση Πολιτικού Δικαστηρίου για Blog.

Ο δικαστής που έγραψε την απόφαση πρέπει να είναι γνώστης του Internet και των Blogs.

Μιά απόφαση, ιδιαίτερα λεπτομερής και έξυπνη.
Κάποιες φορές μερικοί Έλληνες Δικαστές... δίνουν κουράγιο... σε όλους...

-Ιστολόγιο: Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.

-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσησης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.

-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.

-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο

-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.

-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστητης προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας…

Έλα όμως που δεν γίνεται άρση του απορρήτου για την προσβολή της προσωπικότητας.

Διαβάστε το τέλος της απόφασης:

Περαιτέρω, ακόμη και αν η ανωτέρω συσκευή βρισκόταν στην κατοχή του εναγομένου καθ’ όλον τον ανωτέρω χρόνο, πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν δυνατή η διενέργεια τεχνικών επεμβάσεων σε αυτήν με σκοπό την εξαφάνιση των πιθανών επιβαρυντικών για τον εναγόμενο στοιχείων.
Τέτοιες τεχνικές επεμβάσεις, τις οποίες η τεχνολογική πρόοδος κατέστησε εφικτές ακόμη και στους φορητούς υπολογιστές συνιστούν ενδεικτικά η αλλαγή της κάρτας μνήμης και του σκληρού δίσκου και με την πραγματοποίησή τους θα έχουν εξαφανιστεί τα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία για τη δημιουργία ιστολογίου και την επίσκεψη ιστοσελίδων εκ μέρους του εναγόμενου.
Επομένως, λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης επί του φορητού ηλ/κου υπολογιστή του εναγομένου είναι εν προκειμένω απρόσφορη για την εξακρίβωση της αλήθειας και το σχετικό αίτημα ουσιαστικά αβάσιμο..».

Το θέμα βρήκαμε στο City Press και μπορείτε να διαβάστε όλη την απόφαση στο Επίκαιρο.

4 comments:

Αθανασία said...

Γειάσας παιδιά μου...εε,συγνώμη!αλλά δε κατάλαβα τίποτε...ε,ναί τα νομικά μου φαίνονται,λίιγο..κινέζικα!μα τι εννοεί αυτός με αυτά που γράφει;;μιά διευκρινισούλα αν θέλετε!...ευχαριστώ προκαταβολικά.....καλησπέρες...

info press said...

@@@ Αθανασία



Είναι μιά πολύ καλή απόφαση, που αφορά όλους τους bloggers.

1. Μπορείς να διατηρήσεις την ανωνυμία σου.

2. Ακόμα κι αν έχεις το όνομα σου και το επίθετο σου στο blog, δεν αποδυκνείεται ότι έχεις γράψει όλα τα posts εσύ.

3. Το ιστολόγιο είναι το blog ενώ η ιστοσελίδα δεν είναι.
Ιστοσελίδα είναι π.χ. η Ελευθεροτυπία.

4. Αναγνώρισε την ανωνυμία των bloggers, διότι και στις εφημερίδες αρθρογραφούν με ψευδώνυμο.

Το τέλος της απόφασης αναφέρεται σε αίτημα του εναγόμενου ή "κατηγορούμενου" στα ποινικά δικαστήρια, ο οποίος ήθελε να εξεταστεί το laptop που έχει.

Λέει λοιπόν ότι δεν υπάρχει νόημα να εξεταστεί διότι, διότι αν αλλάξεις την μνήμη και τον σκληρό δίσκο στο laptop, δεν θα βρεθούν τα ίχνη.

Ήταν αστικό δικαστήριο και όχι ποινικό.

Μόνο στην απειλή, γίνεται άρση του απορρήτου και όχι στην προσβολή της προσωπικότητας ή συκοφαντική δυσφήμιση.

Ότι άλλο θέλεις Αθανασία μας, εδώ είμαστε.

GIORGOS said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά παιδιά.
Και είναι Έλληνας ο συγκεκριμένος δικαστής είπατε;
Γιατί όχι...δεν είναι όλοι για πέταμα ευτυχώς!
Επειδή κι εγώ,όπως η φίλη Αθανασία,νοιώθω Κινέζος με τα νομικά,θέλω να σιγουρευτώ ότι κατάλαβα το τελευταίο μέρος.
Λέγοντας απειλή υποθέτω εννοούμε απειλή για σωματική ακεραιότητα.
Δικαιολογείται λοιπόν η άρση του απορρήτου,πως όμως θα βρεθεί ο ένοχος που εκτόξευσε την απειλή όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα συγκάλυψης με την αλλαγή μνήμης/δίσκου;
Εδώ μπερδεύτηκα.

info press said...

@@@ GIORGOS



Ναι Γιώργο, Έλληνας Δικαστής στο Πρωτοδικείο της Ροδόπης.

Απειλή είναι αυτό που γράφεις, αλλά είναι και η εκβίαση που γίνεται η άρση του απορρήτου.

Αν π.χ ο ένοχος, κάνει την απειλή και αμέσως μετά αλλάξει σκληρό δίσκο και μνήμη, δεν θα βρεθούν στοιχεία για να καταδικαστεί.

Στην Ελλάδα όμως καταδικάζουν και δίχως στοιχεία, διότι δεν υπάρχει η σκληρή βάσανος που έχουμε έξω και έχει γίνει αυτό, σε blogger.