Τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι όχι μόνο στην ικανότητα, αλλά και στην αγνότητα των προθέσεων της πολιτείας, όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτυπώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με βάση τους δείκτες της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς, ενώ αξιολογεί αρνητικά και τις προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Παράλληλα, θεωρεί τους βουλευτές ως τον πλέον διεφθαρμένο θεσμό στη χώρα.
Ακολουθούν η πολεοδομία, η εφορία, οι γιατροί, η νομαρχία, η αστυνομία και η Δικαιοσύνη.
Οι μετέχοντες στην έρευνα δεν περιμένουν δραματικές αλλαγές, όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι πιστεύουν πως η μάχη θα μπορούσε να κερδηθεί, εάν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, θεωρούν ότι η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για όσους συλλαμβάνονται να χρηματίζονται, αλλά και η διεξαγωγή αποτελεσματικότερων ελέγχων θα είχαν θετικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Θετική συμβολή (έστω και οριακά) εκτιμούν ότι θα είχε και η βελτίωση των αποδοχών των δημοσίων λειτουργών, αλλά και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
Όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στη διαιώνιση της διαφθοράς,τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν μεν αποδεχτεί το χρηματισμό ως κομμάτι των συναλλαγών με το κράτος, αλλά δεν θεωρούν ότι αποτελεί μονόδρομο. Οι ερωτηθέντες δηλώνουν στην πλειοψηφία τους, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε χρηματισμό υπαλλήλων σε περίπτωση δυσκολιών. Σημειώνεται ότι αυτή η άρνηση δεν πηγάζει από έναν κώδικα ηθικών αξιών, καθώς την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι δεν έχουν ηθικό πρόβλημα με τον χρηματισμό.
Η έκθεση για τη διαφθορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί επισήμως στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Park (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα). Θα μιλήσουν ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Πέτρος Τατούλης.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 18/9/2008 μέχρι τις 15/11/2008, με μεγάλο μέγεθος δείγματος, στο σύνολο της χώρας, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος.
Νίκος Αλέπης Ελευθεροτυπία
Wednesday 25 February 2009
Διαφθορά - Η Πολιτεία Ανέχεται το Φακελάκι
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment