Friday 11 December 2009

Ο Ιεροδίκης, η Σαρία και η Μειονότητα της Θράκης

Ένα παλαιό άρθρο που βρήκαμε τυχαία αλλά είναι ιδιαίτερα επίκαιρο...

Ανεπίτρεπτοι αναχρονισμοί εις βάρος ελλήνων πολιτών: μια ελληνική πρωτοτυπία

του Γιάννη Κτιστάκι*


Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναθέσει δικαιοδοτικά καθήκοντα στον Μουφτή: ο νόμος 1920/1991 (αντικατέστησε τον νόμο 2345/1920) αναθέτει στον εκάστοτε Μουφτή την υποχρεωτική εκδίκαση όλων των οικογενειακών διαφορών των Ελλήνων Μουσουλμάνων.

Καμία άλλη χώρα, ούτε η Τουρκία, δεν έχει εμπιστευτεί την απονομή της δικαιοσύνης σε αξιωματούχο του Ισλάμ ή άλλης θρησκείας (στον «Ιεροδίκη»).

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη Σαρία, δηλαδή το δίκαιο του Ισλάμ για τους Μουσουλμάνους πολίτες της: ο νόμος 147/1914, ο οποίος ακόμα διατηρείται σε ισχύ, ορίζει ότι, κατ΄ απόκλιση του Αστικού Κώδικα, η Σαρία διέπει την οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, διατροφή, επιτροπεία, κηδεμονία, ισλαμική διαθήκη, εξ αδιαθέτου διαδοχή) των Ελλήνων Μουσουλμάνων.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ούτε η Τουρκία, δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού (κοσμικού) δικαίου της από τους Ιερούς Κανόνες οιασδήποτε θρησκείας (π.χ. το βυζαντινό-ρωμαϊκό δίκαιο).

Ο αναχρονισμός αυτός, κατάλοιπο της θεοκρατίας και των δομών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στη ζωή των Μουσουλμάνων γυναικών. Κατά σύστημα οι γονείς τους τις παντρεύουν πριν ενηλικιωθούν ενώ ο Μουφτής-Ιεροδίκης δεν αναζητά ποτέ την πραγματική βούλησή τους.

Το υπόλοιπο άρθρο ΕΔΩ

*Δικηγόρος, Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

3 comments:

GIORGOS said...

Για σκέψου:
η ίδια η Τουρκία να κάνει ένα βήμα μπροστά στο να απεξαρτηθεί απο το Ισλάμ και εμείς...

info press said...

@@@ GIORGOS


Η μειονότητα της Θράκης είναι η μοναδική αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα κα αν ρωτάς εμάς πολύ κακώς υπάρχει αυτή η αναγνώριση.

Όμως οι Μουσουλμάνοι μετανάστες που έρχονται καθημερινά στην χώρα, σε είκοσι χρόνια θα απαιτούν να αναγνωριστεί η Σαρία και σε αυτούς.

Εάν η Ελλάδα δεν πάρει άμεσα διαζύγιο από την ορθόδοξη εκκλησία, ώστε να μην υπάρχει επίσημη θρησκεία στο κράτος και με το ίδιο αιτιολογικό να καταργήσει την Σαρία, η χώρα θα αποκτήσει μεγάλα προβλήματα με τους Μουσουλμάνους.

info press said...

@@@ GIORGOS

Αυστραλός Πρωθυπουργός στους Μουσουλμάνους.

3 Δεκεμβρίου 2009

Australian Prime Minister Kevin Rudd has asked Muslims who want to live under Islamic Sharia law to get out of Australia.

Take It or Leave It.

I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture.

Our culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom.

We speak mainly English, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language.

Therefore, if you wish to become part of our society, learn the language.

Τον περασμένο Ιανουάριο ένας Ισλαμιστής είπε πως δεν είναι βιασμός όταν ένας Μουσουλμάνος απαιτεί σεξ από την γυναίκα του και όταν αυτή δεν θέλει να γίνεται με το ζόρι.

Στην Αυστραλία, όταν μιά σύζυγος δεν θέλει για οποιονδήποτε λόγο και ο σύζυγος συνεχίζει αγνοώντας αυτό που του λέει η σύζυγος, αυτό θεωρείται βιασμός.

Δες εδώ.

Πάλι ο Kevin Rudd τα έχωσε στους Μουσουλμάνους για τα καλά.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article5564839.ece