Σήμερα μας ειδοποίησαν κάποιοι πολίτες πως η Espresso αναφέρει σε ρεπορτάζ "Απόφαση σταθμός για τα θετά παιδιά". Διαβάστε το και μετά διαβάστε και την αριθμό 50 Απόφαση της Αρχής.
Κατ' αρχήν υπάρχουν άλλες αποφάσεις της Αρχής επί του ίδιου θέματος που είναι πιό "βαρβάτες" από την εν λόγω απόφαση.
οι πηγές μας, μας ανάφεραν ότι το Βρεφοκομείο δεν διαθέτει δακτυλικά αποτυπώματα γονέων ή κηδεμόνων, διότι πλαστογραφούσαν τις υπογραφές των γονέων.
Δεν μπορείς να κάνεις παράνομες υιοθεσίες ενώ κρατάς δακτυλικά αποτυπώματα που αποδεικνύουν τις παρανομίες σου.
Από τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να αποτυπώνουν τα πόδια των παιδιών, αλλά τότε δεν έκαναν και πολλές υιοθεσίες.
Και το κράτος και τα τρία αμαρτωλά Βρεφοκομεία αλλά και η Αρχή Προστασίας κρύβονται πίσω από το δακτυλάκι τους, με τις παράνομες υιοοθεσίες διότι γνωρίζουν το χορό των εκατομμυρίων που θα ακολουθήσει με τις αποζημιώσεις.
Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 50/2008
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 26.6.2008 στο κατάστημά της αποτελούμενη από τον Χ. Γεραρή, Πρόεδρο, και τους Λ. Κοτσαλή, Α. Παπανεοφύτου, Α. Πράσσο, Ι. Μεταξά, Α. Ρουπακιώτη, τακτικά μέλη και το αναπληρωματικό μέλος Γ. Πάντζιου σε αντικατάσταση του τακτικού μέλους Α. Πομπόρτση, ο οποίος αν και κλήθηκε νομίμως, δεν παρέστη λόγω κωλύματος, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας. Παρούσες, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ήταν η Κ. Καρβέλη, ελέγκτρια, ως εισηγήτρια και η Μ. Γιαννάκη, υπάλληλος του Διοικητικού-Οικονομικού τμήματος της Αρχής, ως γραμματέας.
Η Αρχή έλαβε υπόψη τα παρακάτω:
Την από 7.4.2008 και με αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/1791 αίτηση του Α, με την οποία ζητά από την Αρχή να του διαβιβάσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου ........ το αρχείο που τον αφορά σαν πρώην τρόφιμο του Βρεφοκομείου, προκειμένου να προβεί σε έρευνα για την ανεύρεση των βιολογικών του γονέων .
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην αίτησή του, επειδή κάνει έρευνα για την ανεύρεση των βιολογικών του γονέων, η Κοινωνική και η Νομική Υπηρεσία του Βρεφοκομείου δεν του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε έγγραφα που τον αφορούν, και ειδικότερα στην αίτηση με το δακτυλικό αποτύπωμα της πιθανής βιολογικής του μητέρας.
Η Αρχή εξετάζοντας την παραπάνω αίτηση και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου και κατόπιν διαλογικής συζήτησης
ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
1. Επειδή κατά το άρθρο 1559 παρ. 2 ΑΚ το θετό τέκνο έχει μετά την ενηλικίωσή του το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως από τους θετούς γονείς και από κάθε αρμόδια αρχή τα στοιχεία των φυσικών του γονέων.
Εξάλλου το άρθρο 5 ΚΔΔιαδ (Ν. 2690/1999) ορίζει ότι «κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή του αίτηση, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από δημόσιες υπηρεσίες…Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται ύστερα από γραπτή του αίτηση, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεση του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις….»
Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 εδ. ε του ν. 24721997, που ρυθμίζει τις περιπτώσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τρίτο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων και η διαβίβαση, διάδοση ή κάθε άλλης μορφής διάθεση, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου όταν η επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση του έννομου συμφέροντος που επιδιώκει ο τρίτος στον οποίο ανακοινώνονται τα δεδομένα και υπό τον όρο ότι τούτο υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων των προσώπων στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα και δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες αυτών.
2. Επειδή από τις μνημονευόμενες διατάξεις προκύπτει ότι το θετό τέκνο έχει δικαίωμα μετά την ενηλικίωση του να λάβει γνώση όλων των σχετικών με την ανεύρεση των φυσικών του γονέων στοιχείων που έχουν εκδοθεί από δημόσιες υπηρεσίες ή και των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και σχετίζονται με την υιοθεσία, αρκεί να μην παραβλάπτεται απόρρητο που ρυθμίζεται από άλλες διατάξεις ή να μην ανακοινώνονται προσωπικά δεδομένα που αφορούν ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτων προσώπων.
3. Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία του φακέλου προέκυψαν τα εξής:
Ο αιτών Α ζητά να έχει πρόσβαση και να λάβει γνώση όλων των εγγράφων που τηρούνται στο αρχείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου ......... και που τον αφορούν σαν πρώην τρόφιμο του Βρεφοκομείου, προκειμένου να προβεί σε έρευνα για την ανεύρεση των βιολογικών του γονέων. Πιο συγκεκριμένα ζητά να λάβει γνώση όλων των εγγράφων που τον αφορούν και βρίσκονται στο αρχείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου ......., μεταξύ των οποίων και αίτηση με το δακτυλικό αποτύπωμα της πιθανής φυσικής του μητέρας.
Το δικαίωμα αυτό της πληροφόρησης για τα στοιχεία των φυσικών γονέων δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στα στοιχεία της ταυτότητας των βιολογικών γονέων αλλά περιλαμβάνει και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση τους.
Ο αιτών δικαιούται να λάβει γνώση όλων των στοιχείων που αφορούν τους φυσικούς του γονείς ως έχων ειδικό έννομο συμφέρον προς τούτο και χωρίς την συγκατάθεση αυτών, δεδομένου ότι η διάθεση σε αυτόν όλων των αναγκαίων για την ανεύρεση των γονέων του πληροφοριών υπερτερεί στη συγκεκριμένη περίπτωση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των φυσικών του γονέων. Ειδικότερα δικαιούται να λάβει πλήρες αντίγραφο της αιτήσεως με την υπογραφή ή άλλο στοιχείο (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα) δηλωτικό της ταυτότητας του προσώπου που παρέδωσε τον αιτούντα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο ..........
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείο ........, ως υπεύθυνος επεξεργασίας του αρχείου των υιοθεσιών του Δήμου, πρέπει να
χορηγήσει στον Α προκειμένου αυτός να εντοπίσει τους φυσικούς του γονείς τα στοιχεία που αναφέρονται στο σκεπτικό.
No comments:
Post a Comment