Τα ΜΜΕ θαύουν τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ;
Σωπάτε καλέ, οι άνθρωποι δεν προλάβανε να τα πούνε διότι παρακολουθούν τη διεθνή τραπεζική κρίση και πρέπει να μας πείσουν για τις αγαθές προθέσεις όλων αυτών που δημιούργησαν τη "κρίση" για να μας τα "πάρουνε" και να τους στηρίξουν λίγο παραπάνω.
Την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος, έθεσε κάποια θέματα, που όλα τα ΜΜΕ έθαψαν.
Ο κ. Κ. Τσουρής, ο οποίος είναι επικεφαλής της 12ης Εφορίας Αρχαιοτήτων με την οποία έχει σχέση η λίμνη Βιστωνίδα, είχε καταθέσει μία αναφορά ως μάρτυρας στη δίκη που έγινε το 2003.
Τι λέει ο κ. Τσουρής: Πρώτον. Παρέστην ως μάρτυρας υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου.
Δεύτερο. Δεν σας αναφέρω το ιστορικό, πως εξελίχθηκε η δίκη κτλ, κατά τη κρίση μου θα ήταν καλό το Υπουργείο να αποστείλει μια βαριά πυροβολαρχία διαπρεπών αρχαιολόγων εκ των τα πρώτα φερόντων στην υπηρεσία και την επιστήμη και εξεχόντων νομικών οι οποίοι θα γνώριζαν σε βάθος τα περίπλοκα όσο και λεπτά νομικά προβλήματα που έθετε η αγωγή.
Δεν είχε στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεύτερον την 4η Νοεμβρίου 2003 ήρθε με την υπηρεσιακή αλληλογραφία το πρωτότυπο έγγραφο του ορισμού του μάρτυρος συνοδευόταν από φάκελο του Υπ. Πολιτισμού. Και λέει : "Ο φάκελος περιείχε όλα τα έγγραφα με τα οποία διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους ανεγνώριζαν πανηγυρικά και παραχωρούσαν αμαχητί τις επίδικες εκτάσεις στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Άγιου Όρους Άθως. Προφανώς επρόκειτο για τα νομικά όπλα με τα οποία με εφοδίαζε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού για να ανταπεξέλθω στην επικείμενη δικαστική μάχη. Πάω στο δικαστήριο εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού με όλα τα νομικά έγγραφα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και υπέρ του Εφραιμ και της κλίκας του. Προς στιγμή αναρωτήθηκα μήπως το Υπ. Πολιτισμού με όριζε μάρτυρα υπέρ των συμφερόντων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, αλλά μόλις ξαναδιάβασα το έγγραφο του ορισμού βεβαιώθηκα ότι εν τέλει είχα ορισθεί ως μάρτυς υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου.".
Τρίτο. Σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοτήτων τα αρχαία ακίνητα μνημεία ανήκουν στο δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου να διέθετε γνήσιο μη αμφισβητήσιμο έγκυρο τίτλο ιδιοκτησίας περί αρχαιοτήτων, όπως του έλεγε το Υπ. Πολιτισμού, δεν εδικαιούτο καμία αποζημίωση.
Τέταρτο. Δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη της Εφορίας στο θέμα αυτό.
Πέμπτο. Ορισμένες από τις ερωτήσεις που μου έγιναν στο δικαστήριο μέσα και έξω από τη διαδικασία με έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διότι δεν είχα πλήρη εικόνα της υποθέσεως και κυρίως δεν γνώριζα εάν υπήρχε σχετικός φάκελος στο Υπ. Πολιτισμού και τι περιείχε. Οι ερωτήσεις ήταν γνώριζε το Υπουργείο, παρενέβη του Υπουργείο κ.λπ. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ακολούθως οι δύο αποφάσεις του Υπ. Οικονομικών, τα σχετικά έγγραφα του Υποθηκοφυλακείου Ξάνθης με τα συνημμένα τους, τα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, τα τοπογραφικά διαγράμματα κλπ περιήλθαν εις γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού με έγγραφα της Μονής Βατοπεδίου από τις 16.10.02.
Ένα χρόνο ήξερε το Υπουργείο Πολιτισμού την υπόθεση και δεν τον στήριζαν.
Έκτο. Οφείλω να αναφέρω ότι μεταξύ των κατοίκων της περιοχής επικράτησε η δυσάρεστη άποψη πως το ελληνικό δημόσιο μάλλον με μεγάλη ευκολία χάριζε στη Μονή τη γη των αγροτών και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Και το Υπουργείο Πολιτισμού ειδικά από το οποίο κατεξοχήν περίμεναν οι κάτοικοι σθεναρή αντίσταση στις απαιτήσεις των καλογήρων, διευκόλυνε παρά τροχοπέδησε με τη στάση του τις απαιτήσεις αυτές.
Το Υπ. Πολιτισμού λέει ο επικεφαλής της 12ης Εφορίας Αρχαιοτήτων για το 2003 διευκόλυνε μάλλον με τη στάση του παρά τροχοπέδησε τις απαιτήσεις αυτές.
Και ότι εν τέλει σιώπησε στην απόπειρα ιδιοποιήσεως από τη Μονή των αρχαιολογικών χώρων.
No comments:
Post a Comment